Saturday, September 6, 2008

Day 7 of the Ramadhan

Ari ni dah 7 hari kita posa..cptkan masa berlalu...so ari ni nak citer pasal masak memasak...dishes for today amat simple. Ari ni wat sambal tumis udang, ikan terubuk bakar cicah air asam , bendi rebus n not forgoten my desert of the day is KUIH SERI MUKA BAKAR BERLAPIS JAGUNG...tulah ingat nak tempek gambar...ada masalah pulak..tp layan je lah resepi kat bawah ni .. mana nak tau kut2 korang nak try ker ...heheheh

KUIH SERI MUKA BAKAR BERLAPIS JAGUNG

250 gm beras pulut (direndam selama 6 jam)
185 ml santan
1/2 sudu makan garam
1/2 cawan jagung (dlm tin yang manis tu)
2 helai daun pandan

Bahan lapisan atas
8 sudu besar gula (atau ikut tahap kemanisan yang dikehendaki)
3 biji telur
1 sudu mkn jus pandan
195 ml sntan
1 sudu mkn tepung gandum

Cara memasaknya
1. Kukus pulut bersama garam , dan juga jagung selama 15 minit atau hingga pulut masak.
2. Apabila pulut masak keluarkan dan tekan sehingga ianya mampat.
3. Kemudian kukus kembali pulut yang telah di tekan td.
4 Pukul telur dan gula hingga sebati.
5. Masukkan santan, air daun pandan dan tepung dan kacau hingga sebati.
6. Kemudian keluarkan pulut dr pengukus dan tuang lapisan atas.
7. Kukus selama 15 minit atau sampai lapisan atas masak.
8. Kemudian bakar selama 20 minit.
9. Tunggu sejuk dan potong.

Hasil nyer memang sedap tak terkira...heheheh...

No comments: