KARI KETAM MAK TOK
1/2 kg ketam
Bahan A
5 ulas bwg merah kecil
2 ulas bwg putih
1 inci halia
(kesemua di atas di blend)
3 sudu mkn rempah daging ( me guna cap babas)
Bahan B
untuk tumis darat
2 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1/2 inci halia
daun kari
sedikit jintan manis
Santan
garam dan gula
1. Blend bahan A hingga halus
2. Kemudian masukkan bahan A td ke dalam periuk dan diikuti dengan rempah yang telah dibancuh dengan air...kemudian masukkan ketam kedalam periuk td
3. Renehkan ketam td sehingga ketam bertukar warna.
4. apabila ketam sudah tukar warna masukkan santan..dan kecilkan api..reneh kembali
5. bila santan dah mendidih...tumiskan bhn2 B dan masukkan ke dlm santan td ..msukkan sekali dengan minyak menumis tu..
6. Sebelum perasakan dengan garam dan sedikit gula...
1/2 kg ketam
Bahan A
5 ulas bwg merah kecil
2 ulas bwg putih
1 inci halia
(kesemua di atas di blend)
3 sudu mkn rempah daging ( me guna cap babas)
Bahan B
untuk tumis darat
2 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1/2 inci halia
daun kari
sedikit jintan manis
Santan
garam dan gula
1. Blend bahan A hingga halus
2. Kemudian masukkan bahan A td ke dalam periuk dan diikuti dengan rempah yang telah dibancuh dengan air...kemudian masukkan ketam kedalam periuk td
3. Renehkan ketam td sehingga ketam bertukar warna.
4. apabila ketam sudah tukar warna masukkan santan..dan kecilkan api..reneh kembali
5. bila santan dah mendidih...tumiskan bhn2 B dan masukkan ke dlm santan td ..msukkan sekali dengan minyak menumis tu..
6. Sebelum perasakan dengan garam dan sedikit gula...
Untuk kesekian kali nya tak update blog ni..sebenarnya bnyk yang nak diupdate kan dlm blog ni..entah lah tetiba timbul pula penyakit malas yang teramat giler nyer...tak tahu ler nak ckp mcmana malas nyer...ok lah dlm pada perasaan malas menimpa diriku..ni nak share some recipe..ciptaan sendiri n cedok dr my grandma ...so this time arround nak bg resepi kari ketam...owww...amacam ok tak...
No comments:
Post a Comment